8 mitów na temat diety wegetariańskiej

Czy na diecie wegetariańskiej rzeczywiście nie zapewniamy sobie wartości odżywczych takich jak na diecie tradycyjnej? A gdyby nie to, że jemy mięso, to populacja tych zwierząt za bardzo by się rozrosła! Oczywiście to tylko mity, które z łatwością mogę obalić. I to nie fikcja – ludzie naprawdę tak myślą, a poniższe wypowiedzi zebrałam na podstawie komentarzy pod moimi filmami na TikToku.

Najbardziej zagorzałe dyskusje odbywają się właśnie pod filmami na temat wegetarianizmu, niejedzenia mięsa itp. Osoby komentujące mają błędne przeświadczenie o przemyśle mięsnym, co z jednej strony może śmieszyć – z drugiej niepokoić. Takie komentarze z dziwnymi wyobrażeniami o produkcji i jedzeniu mięsa powtarzają się wielokrotnie i bardzo często. Dlatego staram się na nie odpowiadać i wyjaśniać sprawy w jak najbardziej rzetelny sposób. Zebrałam najczęściej powtarzające się pod filmami wypowiedzi i przygotowałam na nie odpowiedź – opartą na danych naukowych ale też na własnej logice. Niech to będzie miejsce, do którego możecie odsyłać innych albo dowiedzieć się, jak odpowiadać na takie teksty!

1. Jak będziecie jeść rośliny to zwierzęta nie będą miały co jeść

Zwierzęta spożywają inny rodzaj roślin niż ludzie. Warto dodać, że pod uprawy na paszę dla zwierząt gospodarskich przeznacza się w Unii Europejskiej 63% wszystkich gruntów ornych. Już 71% lasów deszczowych w Ameryce Południowej zostało zamienionych w pastwiska, rancza i fermy hodowli bydła, a dalsze 14% zajęła uprawa soi przeznaczonej na paszę dla zwierząt1.

2. Rośliny to też żywe organizmy i czują

Owszem, badania wykazały, że rośliny np. umieją się porozumiewać między sobą. Natomiast nie posiadają mózgu, a więc nie mają układu nerwowego – nie czują bólu, gdy je zrywamy, zjadamy.

3. Przy wytwarzaniu warzyw i owoców również do atmosfery idą ogromne ilości CO2

Tak, ale do produkcji mięsa znacznie więcej, bo proces produkcji jest dłuższy. Jedząc jeden kilogram wołowiny tygodniowo (taką ilość mięsa spożywa przeciętny Polak2) przyczyniasz się do emisji do atmosfery około 26,6 kg CO2. Przykładowo 1 kg soczewicy to tylko 0.9 kg CO23.

4. Mięso ma dużo wartości odżywczych

Każda dobrze zbilansowana dieta jest odpowiednia dla naszego zdrowia. Mięso ma wartości odżywcze, które znajdziemy też w warzywach i w diecie roślinnej. Wystarczy odpowiednio komponować posiłki i jeść z głową. białko czy żelazo – to wszystko znajdziemy w diecie roślinnej. W roślinach nie znajdziemy jedynie witaminy B12, ale w organizmie zwierząt też nie – one również są suplementowane i jedząc mięso dostarczamy ją sobie sztucznie!

5. Te zwierzę i tak umrze, nawet jak nie będziesz jeść mięsa

Popyt rodzi podaż. czyli jeśli będziemy kupować mniej mięsa – producentom nie będzie się opłacało produkować ich w takiej ilości i stopniowo będzie ubijanych mniej zwierząt. Już teraz w Polsce widać tendencję spadkową dla produktów zwierzęcych w stosunku do zeszłych lat, za to zaobserwować możemy znaczny wzrost sprzedaży produktów wegańskich. To, że nie jem mięsa ma znaczenie!

6. Co jedzenie mięsa ma do ocieplenia klimatu?

Produkcja mięsa jest bardzo obciążająca dla środowiska. To ogromne ilości zużytej wody oraz zanieczyszczone środowisko. Szacuje się, że przez produkcję 1 kg wołowiny do atmosfery przedostanie się aż 26,6 kg CO24! W dodatku produkcja mięsa jest jedną z głównych przyczyn wycinania lasów deszczowych – bezpośrednio pod uprawę bydła lub pod paszę dla zwierząt. Warto też dodać, że duża część plastiku w oceanach pochodzi z sieci rybackich.

7. Nie wszędzie zwierzęta cierpią!

Większośc mięsa, które kupujemy pochodzi z hodowli przemysłowych. I tam zwierzęta cierpią. Przykładowo w chowie klatkowym (89% sprzedawanych w Polsce jaj) na 1 metrze kwadratowym żyje nawet do 16 dużych ptaków5. Kury nie mają dostępu do światła, różnorodnego pożywienia, a ich dzioby są przycinane, żeby uniknąć zadziobywania się nawzajem kur. Możliwie wyjątkiem, gdzie zwierzęta nie cierpią są domowe gospodarstwa, gdy mięso czy mleko lub jajka kupujemy bezpośrednio od gospodarza.

8. Gdyby nie to, że jemy mięso, to populacja tych zwierząt za bardzo by się rozrosła

Zwierzęta hodowlane na mięso takie jak wieprzowina, wołowina, drób, nie żyją na wolności. Są hodowane głównie na pożywienie dla ludzi. Inaczej może być w przypadku dzikich zwierząt, których populacja rzeczywiście jest redukowana przez myśliwych, ale mięso z nich nie należy do najpopularniejszych w Polsce.

Źródła:

1. https://www.otwarteklatki.pl/blog/spozycie-miesa-i-jego-wplyw-na-zdrowie-i-srodowisko
2. Raport Rolnictwo w 2019
3. https://www.tropicalconservationfund.org/govegetarian.html
4. https://carbonfootprintfoundation.com/en/why-is-the-carbon-foorprint-of-beef-so-enormous/
5. otwarteklatki.pl

Leave A Reply

Navigate
%d bloggers like this: